Eten op de automatische piloot

Er is een beroemd onderzoek gedaan waarbij deelnemers een bord soep te eten kregen. Wat de deelnemers aan dit onderzoek niet wisten was dat er verborgen slangetjes waren die de soep bijvulde terwijl er gegeten werd. De deelnemers van wie het bord werd bijgevuld aten structureel meer (73%!) dan wanneer het bord niet werd bijgevuld. We hebben de neiging om te eten wat ons voorgeschoteld wordt. Uit een ander onderzoek is bekend is dat mensen minder eten wanneer ze van een kleiner bord eten. Eten is kortom een gebeurtenis die grotendeels onbewust verloopt en we eten al snel meer dan goed voor ons is. We eten over het algemeen op de automatische piloot.

In dit korte blog krijg je een paar praktische tips die je helpen om bewuster en meer mindful te eten. Het effect is dat je meer gewicht zult verliezen en dat meer energie krijgt.

 

Mindful eten – 5 praktische tips

Mindful eten is als een 2-snijdend zwaard: onze voeding heeft een direct effect of onze focus en aandacht en onze focus en aandacht bepalen voor een heel groot deel hoe en wat we eten. De kern van mindful eten is dat je bewuster eet. De onderstaande tips gaan je hierbij helpen.

 

1. Eet bewust

Een groot deel van de tijd brengen we door in de automatische piloot. Tijdens het eten is het niet anders. Je kunt proberen bewuster te eten. Allereerst kun je aandacht besteden aan de opmaak van de tafel en de voorbereiding. Koken met aandacht maakt in mijn ervaring al een heel verschil als het gaat om smaak en beleving. Vervolgens kun je tijdens het eten meer aandacht geven aan wat je proeft en ruikt. Ook kun je voor of na een maaltijd even dankbaar zijn voor het feit dat je eet hebt en hier een moment bij stilstaan.

 

2. Laat het eten over aan je maag

Probeer je goed af te stemmen op wat je voelt tijdens het eten. Wanneer je het gevoel hebt dat je genoeg hebt gegeten, stop dan met eten. Beter nog is om wat eerder te stoppen aangezien het even duurt voordat we registreren dat we genoeg hebben gegeten. Het kan heel behulpzaam zijn na elke hap een heel kleine break te nemen om te registreren of je genoeg hebt gegeten. En eet wanneer je trek hebt…

 

3. De bloedsuiker rollercoaster voorkomen

Wat we eten heeft een direct op onze aandacht en onze energie. De kunst is om bij het eten te voorkomen dat je terecht komt in een bloedsuikerspiegel-rollercoaster. Wanneer we veel suiker en koolhydraat-rijk voedsel tot ons nemen, dan neemt onze energie eerst toe. Daarna nemen energie echter snel af en nemen spanning en vermoeidheid toe. Vervolgens zoeken we een effectief hulpmiddel om onze energie weer op te peppen en nemen we weer een snelle snack. De bloedsuikerspiegel stijgt weer even om vervolgens weer snel te dalen, etc. etc.

Voordat je weer een snack neemt kun je in het vervolg even een korte mindful pauze nemen. Voel je een verlangen opkomen, wacht dan even… Je kunt je automatische reactie, gevoelens en gedachten opmerken. Wat is je ervaring?
Heb je na een minuut nog steeds trek? Dan is het misschien tijd voor een meer gezonde snack. Maar mogelijk is je trek verdwenen.

 

4. Een kleiner bord en water drinken

Eet je structureel teveel dan kan het heel handig zijn – in lijn met het onderzoek dat ik noemde – om een kleiner bord te gebruiken. Met een kleiner bord eet je waarschijnlijk minder. Daarnaast kun je ongeveer een half uur voor de maaltijd een glas water drinken. Dit zorgt voor meer verzadiging.

 

5. Intermittent fasting

Wanneer je de bovenstaande tips structureel toepast dan zul je merken dat je meer geniet van je eten en mogelijk ook gewicht kwijt raakt. Ik ben daarnaast erg van van Intermittent Vasten. Hierbij beperk je gedurende één of meer dagen het aantal calorieën dat je tot je neemt. Ik kies er zelf voor om één dag per week 600 calorieën te eten die ik verdeel over de ochtend en de avond. Ik doe dit nu ruim een jaar en sta versteld over de positieve effecten. Mijn gewicht blijft mooi op peil, ik eet bewuster, heb meer energie en het is een patroon dat ik heel goed kan inpassen in mijn leven. Er is heel veel onderzoek gedaan naar de effecten van incidenteel vasten en intermittent fasting en ik ben zelf fan van het 5:2 vasten dieet dat is ontwikkeld door de Britse arts Michael Mosley.

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaringen en hoor het graag als je nog suggesties of tips hebt die werken. Leuk als je een bericht achterlaat.

Wil je meer lezen over intermittent fasting? Dan kan ik je aanraden naar de BBC documentaire te kijken die destijds is uitgezonden. Je kunt hem vinden op internet wanneer je zoekt naar BBC Michal Mosley en Intermittent Fasting. Deze documentaire maakte destijds erg veel indruk op me en zette me ertoe aan te beginnen met intermittent fasting. Daarnaast kun je ook het onderstaande boek aanschaffen waarin alles beschreven staat. De principes zijn erg eenvoudig toe te passen en vorm een heel mooie combinatie met het mindful eten.

 

 

Boeken en youtube

<a href="https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=31455&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fhet-vastendieet%2F9200000011060216%2F&name=Het%20vastendieet%2C%20Michael%20Mosley">Het vastendieet</a>
<a href="https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=31455&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fhet-5-2-vastendieet-kookboek%2F9200000015015979%2F&name=Het%205%3A2%20vastendieet%20kookboek%2C%20Angela%20Dowden">Vasten dieet kookboek</a>
<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class='embed-container'><iframe src='https://www.youtube.com/embed//9r8OpT11RjE' frameborder='0' allowfullscreen></iframe></div>