Mindfulness dankbaarheid oefening

50.000 gedachten per dag

 

Vanuit onderzoek is bekend dat dat mensen zo’n 25 á 50.000 gedachten per dag hebben. Ongeveer 70% van onze gedachten heeft een alarmerende functie en is negatief gekleurd. Veel van deze gedachten zijn niet direct waarneembaar en bevinden zich als het ware onder de radar van ons bewustzijn. Deze gedachten kunnen echter veel impact hebben op hoe we ons voelen en hoe we handelen. Door het beoefenen van mindfulness leer je deze gedachten op te merken en daardoor je vergroot je als het ware je vrij en bewuste ruimte. Door het beoefenen van opmerkzaamheid krijgen gedachten geleidelijk aan minder grip op je gedachten. Er is dan nog steeds een groot deel van je gedachten dat auotmatisch verloopt, maar je leert gedachten beter los te laten en je kunt ook meer kiezen welke gedachten je aandacht wilt geven en welke gedachten niet. Het werkingsmechanisme van mindfulness wordt hier verder beschreven.

 

Positieve psychologie

 

In de psychologie is er een stroming die de positieve psychologie heet. In de traditionele psychologie wordt gekeken naar waar iemand last van heeft en hoe dat genezen kan worden. Vanuit de positieve psychologie wordt met name gekeken naar positieve ervaringen die mensen kunnen hebben. Hierbij kun je denken aan geluk, hoop en liefde.

De positieve psychologie gaat ervan uit dat je kunt leren om op een meer positieve manier in het leven te staan en meer geluk kunt ervaren. De positieve psychologie heeft hiervoor een aantal heel effectieve oefeningen die mooi aansluiten op de mindfulness. Een van de oefeningen die je daarbij kunt doen is de oefening ‘Dankbaarheid’.

Dankbaarheid is een krachtige emotie, vergelijkbaar met een gevoel van waardering. Door stil te staan bij datgene waar je dankbaar voor bent in je leven, zul je op termijn meer positiviteit, zelfvertrouwen, energie, gezondheid geluk ervaren. Je traint daarnaast je jezelf daarnaast meer oog te hebben voor wat je wel hebt in je leven in plaats van wat ontbreekt.

 

 

De dankbaarheid oefening

 

 

De oefening dankbaarheid wordt hieronder beschreven:

1. Probeer je aan het einde van de dag (bijvoorbeeld voordat je gaat slapen) eens 10 dingen voor de geest te halen waar je dankbaar voor bent. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een fijne maaltijd, een goed gesprek, die persoon die je glimlachend aankeek, de mooie bloem die je in het voorbij gaan zag staan, etc.

 

2. Wanneer je stilstaat bij datgene waar je dankbaar voor bent, dan kun je jezelf afvragen wat je hebt gedaan om bij te dragen aan deze gebeurtenis.

 

3. Kijk of je deze oefening dagelijks kunt doen. Je kunt datgene waar je dankbaar voor bent opschrijven in iets van een ‘dankbaarheids-dagboek’.

 

Je kunt ook naar onderstaand you tube filmpje kijken waarin Robert Emmons de betekenis van dankbaarheid uitlegt.

Waar ben jij dankbaar voor? Leuk als je hieronder een reactie achterlaat of de oefening wilt delen.