Dysthyme stoornis en mindfulness

Mijn eerste aanraking met mindfulness ging via het boek ‘Mindfulness en bevrijding van depressie’ (Williams, Teasdale, Segal en Kabat Zinn). Hoewel ik al veel langer bezig was met meditatie en persoonlijke ontwikkeling, had ik last van een chronische lichte depressie die maar niet over leek te gaan; in de literatuur kom je dit ook wel tegen als een dysthyme stoornis of dysthymie. Ik was op zoek naar een manier om mijn dysthyme klachten te verlichten en onderzocht mindfulness, omdat ik daar veel goeds over had gelezen. Het praktische van de mindfulness sprak me daarnaast heel erg aan.

Piekeren

Ik ging aan de slag met de oefeningen in het boek ‘Mindfulness en bevrijding van depressie’ en werd al snel verrast door de resultaten. Door het doen van de verschillende oefeningen ervoer ik meer lichtheid en ontspanning. Wanneer je last hebt van een dysthyme stoornis of andere depressieve klachten, dan kun je namelijk veel zwaarte en somberheid ervaren. Door de mindfulness kreeg ik veel meer zicht op het samenspel gedachten, gevoelens, lichamelijke ervaringen en lukte het me om minder te piekeren. Ik ontdekte dat met name het piekeren me veel energie kost. Door het doen van de oefeningen in het boek en de mindfulnesstraining die ik vervolgens heb gedaan, zag ik dat piekeren een van de belangrijke oorzaken van mijn klachten was.

Oorzaak dysthyme stoornis

Een dysthyme stoornis kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat erfelijke oorzaken een rol spelen. Daarnaast kunnen de dingen die je in je leven meemaakt een belangrijke oorzaak vormen. Bij mijn klachten speelden met name mijn levenservaringen een belangrijke rol. Ik ben al jong in mijn leven geconfronteerd met ingrijpende en traumatische ervaringen die veel impact hebben gehad. Als gevolg van deze ervaringen heb ik meer dan gemiddeld last gehad van zelfkritiek en een negatieve houding naar mezelf. Dit kan een belangrijke oorzaak zijn van depressieve klachten of dysthymie.

Mindfulness en dysthyme stoornis

Mindfulness is heel behulpzaam geweest bij het verminderen de klachten van de dysthyme stoornis. Ik sta met veel meer zelfvertrouwen en kracht in het leven. Ik zeg zeker niet dat mindfulness een soort van wonderolie is voor alle klachten. Zeker wanneer je zoals ik, traumatische ervaringen in je jeugd hebt gehad, kan er meer nodig zijn dan alleen mindfulness. Sommige patronen zijn erg hardnekkig en zitten te diep in je bewustzijn verankerd. Dan is er mogelijk ook professionele psychologische hulp nodig. Maar mindfulness kan zeker een grote bijdrage leveren aan het proces van herstel. Met name door het volgen van de mindfulnesstraining krijg je veel zelfinzicht, praktische tools en train je je aandacht waardoor je direct meer ontspanning ervaart. Ik heb dat als geen ander ervaren.

Heb je zelf last van een dysthyme stoornis/chronische lichte depressie of andere depressieve klachten? En heb je naar aanleiding van dit stukje misschien vragen over mindfulness of over de training? Je kunt altijd contact met me opnemen.