Mindful sporten

 

Ik ben een redelijk fanatieke sporter. Ik geniet van het buiten zijn en sporten geeft me enorm veel voldoening. Ik was een redelijk fanatiek hardloper en trok er regelmatig op uit. Tot dat ik een hardnekkige blessure kreeg aan mijn achillespees die mij dwong te stoppen met hardlopen. Na sessies bij een fysiotherapeut en een chiropractor werd de klacht helaas niet minder …          In eerste instantie vond ik het erg frustrerend dat het hardlopen niet meer lukte. Ik had nog flink wat wensen op hardloopgebied en baalde hier stevig van.

<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class='embed-container'><iframe src='https://www.youtube.com/embed//v7eFKlW5IA8' frameborder='0' allowfullscreen></iframe></div>

Maar inmiddels heb ik naast het lopen andere manieren van sporten gevonden die me enorm veel voldoening geven… 
Ik trek er bijvoorbeeld regelmatig op uit met mijn racefiets om een tocht te maken door het Nederlandse landschap. Daarnaast ben ik dankzij mindfulness ook op een andere manier gaan sporten… Ik ben bewuster, luister meer naar mijn lichaam en mijn grenzen. Daarnaast geniet ik meer van het sporten i.p.v. op een meer doelgerichte manier bezig te zijn.

Mindfulness voegt voor mij een extra laag toe aan het sporten. Mindful sporten is een prachtige manier om zowel je aandachtsspier te trainen als je conditie te verbeteren. Je combineert zo het beste van 2 werelden. In dit blog lees je een paar praktische tips die je kunnen helpen om meer mindfulness in je sport te brengen.

Fitheid

 

Het volgen van de 8-weekse mindfulnesstraining legt een enorm goede basis om mindfulness te leren. Hierna kun je mindfulness integreren in verschillende aspecten van leven, bijvoorbeeld als het gaat om sport, fotografie … of andere mooie bezigheden. In de mindfulnesstraining oefen je met name je aandachtsspier om in het moment te zijn. Het oefenen van deze spier zou je ook een vorm van mentale fitheid kunnen noemen. Ondanks alle afleidingen die er zijn, kunnen we leren de aandacht meer in het moment te brengen. En dit heeft legio voordelen, bijvoorbeeld dat we stress kunnen reduceren door het doen van gerichte aandachtsoefeningen. Je kunt hier ook meer over lezen in wat is mindfulness.

Het trainen van het fysieke lichaam heeft ook enorm veel voordelen. Uit allerlei onderzoeken weten we dat lichamelijke inspanning o.m. effectief is bij het afvoeren van afvalstoffen, het reduceren van stress, dat het je sterker en fitter maakt en je zelfvertrouwen vergroot.  Hoe kunnen we het beste van deze 2 combineren, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van zowel de voordelen van het sporten als van mindfulness en mentale fitheid? Lees hieronder een paar eenvoudige en praktische tips uit eigen ervaring.

Praktische tips

1. Positieve motivatie en intentie 

Het werkt enorm goed om het beoefenen van mindfulness te koppelen aan een positieve motivatie. Dus als je van sporten houdt dan is dat een enorm voordeel. Voordat je gaat sporten kan het behulpzaam zijn de intentie te hebben dat je met bewuste aandacht gaat sporten. Onze automatische piloot en gewoontepatronen zijn zo hardnekkig, dat het kan helpen om je af en toe te herinneren aan deze intentie. 

2. Auto-pilot vs. bewuste aandacht 

Het belangrijkste verschil tussen normaal sporten en mindful sporten is wat mij betreft dat je met mindful sporten bewuster en opmerkzamer sport. Wanneer we normaal gesproken sporten dan zijn we meestal op een doel- of prestatiegerichte manier bezig.  Door mindful te sporten is de prestatie van minder belang. Je bent je tijdens het sporten daarnaast meer bewust van je lichaam, je adem, de omgeving.

Tijdens het sporten ben je in staat om bewust te schakelen met je aandacht. Soms wat meer gefocust op je lichaam en je adem en soms wat meer gefocust op de ruimte en de geluiden om je heen.  Daarnaast ben je opmerkzaam van je ervaring – gedachten, lichaam en gevoelens – tijdens het sporten en luister je bewuster naar de signalen van je lichaam. 

3. Adem als anker

Wanneer je gaat sporten dan zul je merken dat je gedachten – we hebben er zo’n 40 a 50.000 per dag – ook tijdens het sporten voortdurend afdwalen. Gedachten kunnen voor veel onrust zorgen en daarnaast ben je niet aanwezig bij wat je doet. Terwijl je je conditie traint kun je je aandachtsspier trainen door je aandacht voortdurend weer terug te brengen naar het moment. Hierbij kunnen we  – zoals we dit ook doen tijdens de aandachtsoefeningen – lichaam en adem gebruiken.

4. Lichaam en grenzen

Grenzen zijn een belangrijk thema in de mindfulnesstraining. Tijdens de training leren we onze grenzen o.m. kennen door goed te luisteren naar het lichaam. We ontdekken we veel stress creëren wanneer we structureel over onze grenzen heengaan. Tegelijkertijd weten we ook dat we enorm veel voldoening kunnen krijgen door onze grenzen te kunnen verleggen. We kunnen gaandeweg het onderscheid ontdekken tussen de zogenaamde harde grenzen, die blessures veroorzaken wanneer we erover heengaan, en daarnaast de zachte grenzen die ons kunnen uitnodigen wat meer uit de comfortzone te gaan en de grens bewust te verleggen.  Dit is een leerzaam en interessant onderzoek waarbij sport een goede leermeester kan zijn.

5. Doen vs. Zijn 

In de mindfulnesstraining leren we het verschillen tussen de doe-modus en de zijnsmodus. In de doe-modus zijn we met name bezig met het verleden of met de toekomst. De aandacht is gericht op het leveren van prestaties en we zijn constant bezig om van A. naar Beter te gaan. De bovenstaande tips helpen je om op een meer zijnsgerichte manier te sporten. De prestatie is ondergeschikt aan het bewust en opmerkzaam sporten. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat we gebruik kunnen maken van de verworvenheden van de doe-modus als het gaat om sporten. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende technieken die we kunnen inzetten waarvan we weten dat ze een positief effect hebben. Ik ben met name erg enthousiast over onderstaande boeken die me erg hebben geïnspireerd. In één van de links staat een collega mindfulnesstrainer die zich heeft gespecialiseerd in mindful run. Zeker een aanrader!

 

Bovenstaande tips zijn afkomstig uit eigen ervaring en ik ben heel benieuwd naar jouw inzichten, tips en ervaringen op het gebied van mindful sporten. Fijn als je een comment wilt achterlaten! 😉

<a href="https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=31455&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Frunning-with-the-mind-of-meditation%2F9200000006902628%2F&name=Running%20With%20The%20Mind%20Of%20Meditation%2C%20Sakyong%20M...">Running with the mind of meditation</a>
<a href="https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=31455&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Ff%2Fchi-running%2F33458989%2F&name=Chi%20Running%2C%20Katherine%20Dreyer">Chi running</a>
<a href="https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=31455&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Ff%2Fzuurstofwinst%2F9200000080834520%2F&name=Zuurstofwinst%2C%20Patrick%20Mckeown">Zuurstofwinst</a>