Corona virus
De afgelopen tijd heb ik, geïnspireerd door dit artikel, als experiment een tijd lang het nieuws niet gevolgd. Mijn eigen ervaring is dat het regelmatig volgen van nieuws-apps best veel onrust kan veroorzaken. Het nieuws-dieet leidde in mijn geval tot meer innerlijke rust. Een nieuws dieet betekent niet dat je je hoofd in het zand steekt, maar je wel een meer bewuste keuze maakt waar je je aandacht aan geeft. En ook dat je meer bewust wordt van de sterke invloed van gedachten op je lichaam en je gemoed.
Een andere ontdekking is dat het belangrijkste nieuws toch wel tot je komt. Zeker nu, na de uitbraak van het Corona virus. Er is er bijna geen ontsnappen meer aan en het lijkt een virus op zich. Het corona virus heeft hoe dan ook veel impact en is maatschappelijk ontwrichtend. Maar het laat me ook heel goed zien hoe paniek en angst ontstaan en hoe het nieuws dat voedt. Wanneer ik in de supermarkt loop, dan zie ik mensen gaan hamsteren. En wanneer ik incidenteel de t.v. even aanzet word ik met allerlei Corona virus feiten om de oren geslagen. Voor je innerlijke rust en ontspanning is dat allemaal niet heel goed. En daarnaast heeft al die stress juist een averechts effect heeft op het immuunsysteem. Iets wat we juist willen voorkomen.
Stress en het immuunsysteem
Stress is een van de belangrijkste ondermijners van ons immuunsysteem. Positieve stress is een fantastisch iets, maar met name de langdurige negatieve stress werkt heel verstorend. Een langdurig teveel van de stresshormonen cortisol en adrenaline kunnen voor een flinke reeks aan verstoringen en klachten zorgen. In een eerder blog schreef ik uitgebreid over de effecten van stress. Het is belangrijk dat we goed herstellen van stress en dat we stress gerelateerde klachten sneller herkennen. Bij een teveel aan stress voelen we ons sneller vermoeid en zijn we eerder verkouden. Natuurlijk hebben we maar ten dele invloed op het feit of we wel of niet besmet raken door bijvoorbeeld een Corona-virus, maar ik ben ervan overtuigd dat er een aantal manieren zijn waarop we ons immuunsysteem positief kunnen beïnvloeden. En mindfulness is er één van.
Mindfulness en compassie
Ons immuunsysteem kent 2 belangrijke functies. Enerzijds is het een verdedigingssysteem tegen bijvoorbeeld schimmels, bacteriën en virussen. Daarnaast verricht ons immuunsysteem het nodige opruimwerk van ziekteverwekkers in het lichaam. Uit onderzoek is ook bekend dat gedachten en emoties als boosheid en angst een sterk effect hebben op ons lichaam en het immuunsysteem. Door mindfulness te beoefenen kunnen we leren om gedachten en emoties meer los te laten en dat heeft een positief effect op ons lichaam en op het immuunsysteem. In verschillende onderzoeken komt dit positieve effect op het immuunsysteem terug. Zowel bij het beoefenen van compassie als mindfulness zijn deze effecten ontdekt. Zowel mindfulness als compassie hebben een sterk stress-reducerende werking wat kan leiden tot minder ontstekingen in het lichaam, wat vervolgens kan leiden tot minder vatbaarheid voor ziekte.
Immuunsysteem versterken
Gelet op al het overtuigende onderzoek naar mindfulness en compassie, ben ik ervan overtuigd dat het een positief effect heeft op je immuunsysteem. Het is zeker geen quick-fix en het vraagt tijd en ruimte om je mindfulness eigen te maken. Bijvoorbeeld in een 8-weekse training. Het beoefenen van een bodyscan kan bijvoorbeeld een sterk kalmerende werking hebben en meer inzicht geven in hoe je automatisch reageert op de omstandigheden in je leven. Door het beoefenen van mindfulness ontdek je ook de sterke werking van je geest en gedachten op je lichaam en hoe lichaam en geest verbonden zijn. Het is niet voor niets dat mindfulness daarom wel eens een mind-body-medicine wordt genoemd. Een mooi en lezenswaardig boek over onderzoek op dit vlak is ‘Altered Traits’ van Daniel Goleman.
Wil je ervaren wat mindfulness kan doen? Doe dan eens een van de volgende gratis oefeningen die ik heb ingesproken. |Of kijk één van de onderstaande filmpjes over mindfulness, het immuunsysteem en de relatie tussen beide via youtube.