Mindfulness Oefeningen – Praesence

 

Mindfulness Oefeningen

 

De mindfulness oefeningen die je via deze pagina kunt beluisteren zijn bedoeld om inspiratie op te doen en kennis te maken met mindfulness. Sommige van de wat langere oefeningen kunnen een diepere ontspanning teweeg brengen. Het doel van de oefeningen is om meer opmerkzaamheid te oefenen, inzicht te krijgen in automatische patronen en te leren op een meer bewuste manier te reageren op (stressvolle) situaties. 

In de 8 weekse training word je in dit proces begeleidt door een gecertificeerde trainer. Daarnaast leer je enorm veel van andere deelnemers. Onderstaande oefeningen zijn daarom zeker geen vervanging van de training.

 

 

 Voor thuis en op het werk

 

De mindfulness oefeningen voor thuis zijn meestal afkomstig uit de formele MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) training. Op de pagina ‘wat is mindfulness’ lees je meer over de achtergrond van het MBSR programma dat 8 weken duurt. In tegenstelling tot de mindfulness oefeningen voor het werk duren deze oefeningen meestal langer en zijn ze meer geschikt om op een rustige plek thuis te doen.

De mindfulness oefeningen voor het werk zijn korte oefeningen die je bijvoorbeeld op je werk kunt doen. De oefeningen zijn gericht op het vergroten van focus, concentratie en creativiteit en het verminderen van stress. De oefeningen zijn meestal kort (rond de 10 minuten) en afkomstig uit de training ‘Mindful Werken‘.

 

Waarschuwing/ disclaimer

De onderstaande mindfulness oefeningen zijn een mooie kennismaking en ik wens je veel plezier en inspiratie bij het doen van de oefeningen. Let na het doen van een ontspannende oefening goed op wanneer je bijvoorbeeld weer in de auto stapt of andere activiteiten verricht waarbij je goed moet opletten. 

Ik adviseer je de oefeningen niet te doen wanneer je last hebt van acute problemen, verslaving, acute (psychische) crisis, psychose of wanneer er sprake is van traumatische ervaringen. Heb je twijfel, neem dan even contact met me op.

 

MBSR Mindfulness oefeningen voor thuis

Enkele van de onderstaande oefeningen zijn afkomstig uit de 8-weekse MBSR Mindfulness training die je onder mijn begeleiding in Leiden kunt volgen.

Mindfulness oefeningen voor het werk

De onderstaande oefeningen zijn over het algemeen korter dan de oefeningen in de reguliere MBSR training en worden gebruikt in de training Mindful werken.

Mindfulness en Sterke Kanten

Onderstaande oefeningen zijn afkomstig uit de training Mindfulness en Sterke Kanten. Meer info over Mindfulness en Sterke Kanten vind je op de pagina over deze training op de website.

Mindfulness oefeningen algemeen

Onderstaande oefeningen zijn meer algemene mindfulness oefeningen op basis van bepaalde thema’s die ik eerder heb uitgewerkt in blogs. De oefeningen zijn met name geschikt voor integratie mindfulness in het dagelijks leven.

De oefening zijn bedoeld voor persoonlijk en niet voor commercieel gebruik. Je kunt ze gebruiken ter inspiratie en als kennismaking met mindfulness. Voor meer info over de training, zie mindfulnesstraining. Of kijk in de onderstaande agenda voor Mindfulness activiteiten.