MINDFULNESS VOOR TEAMS

MINDFULNESS EN TEAMCOACHING

Mindfulness in je team

In een dynamische en veeleisende werkomgeving is het belangrijker dan ooit dat teams effectief samenwerken en optimale prestaties behalen. Mindfulness, de vaardigheid om met aandacht en zonder oordeel te focussen op het hier en nu, kan hier een waardevolle rol in spelen. In deze blogpost bespreken we de talloze voordelen van mindfulness voor teambuilding en hoe je deze krachtige tool kunt integreren in jouw teamactiviteiten.

De voordelen van mindfulness voor teams

Verhoogde focus en concentratie: Door mindful te leren omgaan met afleidingen, kunnen teamleden zich langer concentreren op de taak die voorhanden ligt. Dit resulteert in verhoogde productiviteit en betere resultaten.

Verbeterde communicatie en samenwerking: Mindfulness bevordert actieve en empathische luistervaardigheden, waardoor teamleden elkaar beter begrijpen en open en eerlijk communiceren. Dit leidt tot betere samenwerking en versterkte teamspirit.

Gestimuleerde creativiteit en innovatie: Mindfulness creëert ruimte voor nieuwe ideeën en perspectieven. Door te focussen op het moment en te denken vanuit “beginners mind”, worden teamleden gestimuleerd om out-of-the-box te denken en innovatieve oplossingen te vinden voor complexe problemen.

Effectievere stressbeheersing: Mindfulness leert teamleden om stressvolle situaties op een gezonde manier te hanteren. Dit verhoogt de mentale veerkracht van teamleden en helpt hen om beter om te gaan met druk en tegenslag.

Versterkte teamspirit en verbinding: Mindfulness bevordert een gevoel van samenhorigheid, vertrouwen en respect binnen het team. Door aandacht te besteden aan de interacties en emoties binnen het team, worden teamleden zich meer bewust van hun eigen en elkaars impact.

Mindfulness voor teams in de praktijk

De integratie van mindfulness in teambuildingactiviteiten kan op verschillende manieren plaatsvinden:

1. Mindfulness oefeningen

  • Korte meditaties: Aangepaste meditaties gericht op focus, ademhaling of compassie, afgestemd op de behoeften van het team.
  • Mindful bewegen: Yoga, tai chi of qigong oefeningen die lichaam en geest verbinden en stress verminderen.
  • Ademhalingstechnieken: Bewustwording van de ademhaling als ankerpunt in het moment, met oefeningen gericht op kalmte en focus.

2. Mindful workshop voor teams

  • Interactieve workshops die de basisprincipes van mindfulness aanleren en toepassen op teambuildingdynamieken.
  • Ervaringsgerichte oefeningen gericht op communicatie, samenwerking, conflictbeheersing en creatief denken.
  • Geleide reflecties en discussies over de impact van mindfulness op de teamcultuur en individuele prestaties.

3. Mindfulness training voor teams

 • In onze steeds snellere en complexere wereld is het belangrijker dan ooit om focus, creativiteit en teamspirit te bevorderen. Mindfulness training is een bewezen effectieve methode om dit te bereiken.

 • In een mindfulness teamtraining leren teamleden om de aandacht te richten op het hier en nu, zonder oordeel. Dit helpt je om stress te verminderen, je focus te verbeteren en meer inzicht te krijgen in je eigen gedachten en emoties.

4. Mindful leiderschap

 

  • Leiders die mindfulness toepassen creëren een inspirerende en motiverende werkomgeving.
  • Door mindful te communiceren en te delegeren, bevorderen ze transparantie en vertrouwen binnen het team.
  • Door emoties te herkennen en te reguleren, gaan ze constructief om met conflicten en stressvolle situaties

  Conclusie

  Mindfulness is een waardevolle tool die teams kan helpen om effectiever te communiceren, creatiever te denken, gezamenlijk betere resultaten te behalen en een sterkere teamspirit te ontwikkelen. Door mindfulness te integreren in teambuildingactiviteiten, investeer je in de mentale veerkracht, productiviteit en het welzijn van je team.

  De mindfulness workshop voor teams

  In de laagdrempelige ‘Mindfulness voor teams workshop’ van 2 – 3 uur maakt je team op een interactieve manier kennis met de principes van mindfulness. Je komt erachter hoe mindful jullie team op dit moment is en waar praktische verbeteringen mogelijk zijn. In de workshop doet het team nieuwe inspiratie op en krijgt het praktische tools om op een meer mindful manier samen te werken. De training of workshop wordt gegeven door Remy van Gelder, gecertificeerd mindfulnesstrainer en gecertificeerd teamcoach. De workshop mindfulness kan desgewenst gecombineerd worden met time-management.

  Hieronder kun je direct meer informatie vragen over de mogelijkheden als het gaat om mindfulness en teambuilding. 

   

  R

  Mindful teams

  – Focus en concentratie
  – Reflectie en overzicht
  – Meer betrokkenheid
  – Structuur en helderheid
  – Betekenis
  – Meer creativiteit

  Succesfactoren voor mindful teams op youtube