Negatieve gedachten
Gedachten hebben een grote impact op hoe we ons voelen en hoe we functioneren. Uit onderzoek blijkt dat veel van onze gedachten negatief gekleurd zijn. En deze gedachten bepalen voor een groot deel hoe onze dag eruit zal zien en hoe we zullen reageren op omstandigheden die we tegenkomen.
Je staat bijvoorbeeld bij de kassa te wachten en het duurt voor je gevoel erg lang. Vervolgens komen er misschien negatieve gedachten op over de kassiere die haar best doet om de wachtende klanten te helpen. Of er komen misschien zelf verwijtende gedachten op dat je toch beter die andere kassa had kunnen nemen… Aangekomen bij de kassa is je stemming gezakt en reageer je onverschillig of neutraal. Zonder dat we ons hiervan direct bewust zijn is onze dag gevuld met dit soort gedachten die onze stemming en ons gedrag kunnen bepalen. Het beoefenen van mindfulness en de onderstaande stappen kunnen je helpen negatieve gedachten te doorbreken en te transformeren.
1. Herken de negatieve gedachten
Het doorbreken van negatieve gedachten begint met het herkennen van je (onbewuste) gedachten. Bijvoorbeeld als je bij de kassa- of in de file staat te wachten, kun je jezelf regelmatig de vraag stellen: wat was ik zojuist aan het denken? Maar ook wanneer je merkt dat je stemming daalt kun je wat meer aandacht geven aan je gedachten. Het regelmatig nemen van een adempauze is heel behulpzaam om meer zicht te krijgen op je gedachten.
2. Negatieve gedachten stoppen – relax
Negatieve gedachten zorgen er meestal voor dat we onbewust en automatisch op een situatie reageren. Je lichaam reageert op je gedachten door spanning, onrust of emoties. Vaak zorgen deze gevoelens op hun beurt voor nieuwe gedachten, die weer voor nieuwe gedachten zorgen, etc. We kunnen deze spiraal doorbreken door de aandacht naar het lichaam te verplaatsen en een paar keer bewust te ademen met het accent op de uitademing. Met iedere uitademing kun je wat spanning en de bijbehorende negatieve gedachten loslaten.
3. Wat is er goed?
Wanneer je wat ruimte hebt gecreëerd tussen jezelf en je gedachten, kun je eens overwegen wat er goed is in het moment en bewust aandacht te geven aan iets positiefs. Dit betekent niet dat je je gedachten moet veranderen of positief moet denken. Maar wat je doet is aandacht geven aan iets wat positief of fijn is, iets wat je waardeert of waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld een bloem die je op dat moment ziet of misschien wel even waardeert hoe die caissière haar best doet om uren achter elkaar iedereen beleefd van dienst te zijn.
In het begin is dat wellicht even wennen om dit te doen, maar de ervaring leert dat positieve emoties toenemen, negatieve gedachten verminderen en je anders reageert op omstandigheden. Kortom, een kleine oefening met grote impact en ik ben heel benieuwd naar je ervaring.

Boosheid – praktische mindfulness tips om boosheid te beheersen
Boosheid Heb je wel eens last van beschuldigende of boze gedachten naar jezelf of anderen? Vind je het lastig om je boosheid te beheersen en wil je effectiever omgaan met boosheid? Dan is dit blog heel behulpzaam. Je ontdekt hoe je, met behulp van mindfulness,...

Compassie
Compassie voor jezelf en een ander Het woord compassie of liefdevolle vriendelijkheid komt misschien wat soft of vaag over. Maar het tegengestelde is waar. Compassie of liefdevolle vriendelijkheid is een heel tastbare en waardevolle kwaliteit. Compassie is het...

Zelfvertrouwen – 7 praktische mindfulness oefeningen voor meer zelfvertrouwen
Wanneer je zelfvertrouwen ondermijnd wordt Er zijn veel situaties te bedenken die je zelfvertrouwen kunnen ondermijnen. Wanneer je te maken hebt met pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden dan kan dan een belangrijke reden zijn. Maar ook wanneer je te maken hebt...